Algemene voorwaarden bemiddelingsplatform

Een online bemiddelingsplatform is een website waarbij vraag en aanbod bij elkaar komen. Via een bemiddelingsplatform kunnen bijvoorbeeld worden aangeboden: producten (te koop, te huur of te leen), werkzaamheden, accommodatie, uitjes en tickets. De eigenaar van het bemiddelingsplatform stelt de website ter beschikking, maar is niet zelf de aanbieder van de producten of diensten. Bekende bemiddelingswebsites zijn: Marktplaats, eBay, Booking.com, Groupon, Airbnb, TicketSwap, Helpling en Werkspot.

Voor uw bemiddelingsplatform stellen wij maatwerk algemene voorwaarden op. De algemene voorwaarden voor een bemiddelingsplatform worden ook wel gebruiksvoorwaarden genoemd. Voordat een gebruiker gebruik kan maken van het bemiddelingsplatform dient de gebruiker een account aan te maken en tijdens het aanmaken van het account dient de gebruiker aan te klikken dat de gebruiker akkoord gaat met de algemene voorwaarden van het bemiddelingsplatform.

2x of 1x algemene voorwaarden

De gebruikers van het bemiddelingsplatform zijn aanbieders en afnemers. Er kan één algemene voorwaarden worden opgesteld waarin de regels worden opgenomen die gelden voor de aanbieders en er kan één algemene voorwaarden worden opgesteld waarin de regels staan voor de afnemers. In een dergelijk geval heeft het bemiddelingsplatform 2 verschillende soorten algemene voorwaarden.

Soms krijgen wij het verzoek één grote algemene voorwaarden op te stellen die gelden voor zowel de aanbieders als voor de afnemers. Meestal wordt een dergelijk document in 3 hoofdstukken verdeeld, een algemeen hoofdstuk dat geldt voor alle gebruikers, een hoofdstuk dat enkel geldt voor de afnemers en een hoofdstuk dat enkel geldt voor de aanbieders.

Prijs algemene voorwaarden bemiddelingsplatform: vanaf € 399,- (per gebruikerssoort)

Via de website, via de  e-mail of telefonisch 070-3923995 vraagt u een vrijblijvende offerte aan voor het opstellen van algemene voorwaarden voor uw bemiddelingsplatform. Bij uw offerteaanvraag ontvangen wij graag een omschrijving van de werking van uw bemiddelingsplatform.

Website heeft een bemiddelende functie

In de algemene voorwaarden wordt duidelijk opgenomen dat de website een bemiddelende functie heeft. De koopovereenkomst, huurovereenkomst, opdrachtovereenkomst, arbeidsovereenkomst, boeking of andere afnameovereenkomst komt tot stand tussen de betreffende aanbieder en de afnemer. De eigenaar van het bemiddelingsplatform is geen partij bij de overeenkomst tussen de aanbieder en de afnemer die middels de website tot stand komt.

Geen (fictief) dienstverband

Indien het bemiddelingsplatform bemiddelt tussen opdrachtnemers (waaronder zzp’ers) en opdrachtgevers, dan is het belangrijk dat de samenwerking tussen de opdrachtnemer en het bemiddelingsplatform niet wordt gezien als een (fictief) dienstverband. Indien er sprake is van schijnzelfstandigheid, dan wordt het bemiddelingsplatform aangemerkt als een werkgever. Dit was bijvoorbeeld het geval bij het bemiddelingsplatform Helpling, dat bemiddelt tussen een consument en zzp’ers die huishoudelijke hulp aanbieden. De rechter oordeelde dat Helpling een uitzendbureau was en geen bemiddelaar. Naar aanleiding van deze uitspraak heeft Helpling zijn verdienmodel en juridische documenten aangepast, zodat de zzp’ers niet meer worden aangemerkt als werknemers.

Veiling

Een online veiling kan een bemiddelingsplatform zijn. Dit is het geval als de eigenaar van de website niet zelf de producten aanbiedt, maar derden op de website een online veiling kunnen starten. Indien het bemiddelingsplatform in de vorm van een veiling wordt aangeboden, dan dient duidelijk de veiling procedure in de algemene voorwaarden omschreven te worden. Een voorbeeld van een bemiddelingsplatform in de vorm van een veiling is Catawiki.

Bemiddelingsplatform en het herroepingsrecht

Ook bij een bemiddelingsplatform dient rekening te worden gehouden met het herroepingsrecht. De consument kan de overeenkomst die middels de website tot stand is gekomen met de aanbieder binnen 14 dagen ontbinden, tenzij sprake is van een van de wettelijke uitzonderingen.

Verdienmodel bemiddelingsplatform

Een bemiddelingsplatform kent verschillende verdienmodellen, zoals:

  • De afnemer dient bij het tot stand komen van de overeenkomst (boekings)kosten te betalen;
  • De afnemer dient voor het gebruik van het bemiddelingsplatform abonnementskosten te betalen;
  • De eigenaar van de website ontvangt inkomsten uit advertenties die op de website staan.

Offerte voorwaarden bemiddelingsplatform opstellen

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.
  • Kwaliteit
  • Maatwerk
  • Garantie
  • Ervaring