Betalingstermijn en wettelijke rente in algemene voorwaarden
Indien de klant de factuur niet binnen de betalingstermijn betaalt, dan kan de wettelijke (handels)rente of een contractuele rente aan de klant in rekening worden gebracht.
Lees verder >Indien de klant de factuur niet binnen de betalingstermijn betaalt, dan kan de wettelijke (handels)rente of een contractuele rente aan de klant in rekening worden gebracht.
Lees verder >De betalingsvoorwaarden zijn de facturatie- en betalingsafspraken waaraan uw klanten zich dienen te houden. Betalingsvoorwaarden staan vaak in algemene voorwaarden. In de betalingsvoorwaarden kan het volgende opgenomen worden:
Lees verder >Van klanten, voor wie wij de algemene voorwaarden voor hun webshop opstellen, krijgen wij vaak de vraag:
“Is het eisen van vooraf betalen bij een webshop toegestaan?”
Nee, het eisen van vooruitbetaling bij een consumentenkoop is niet toegestaan. In de wet, artikel 7:26 lid 2 Burgerlijk Wetboek (BW), is namelijk opgenomen dat bij een consumentenkoop de koper alleen verplicht kan worden tot vooruitbetaling van ten hoogte de helft van de koopprijs.
I.v.m. vooruitbetaling bij een consumentenkoop in artikel 7:26 lid tweede zin Burgerlijk Wetboek (BW) het volgende opgenomen:
“(…) Bij een consumentenkoop kan de koper tot vooruitbetaling van ten hoogte de helft van de koopprijs worden verplicht”.
In algemene voorwaarden kan van deze wettelijke bepalingen niet worden afgeweken.
Op 16 maart 2013 zijn de betalingstermijnen bij overeenkomsten tussen bedrijven en tussen bedrijven en overheden wettelijk vastgelegd. Voor deze wetswijziging was in de wet opgenomen dat de betalingstermijn niet onredelijk lang mag zijn
Lees verder >Per 1 juli 2012 is de Wet normering buitengerechtelijke incassokosten in werking getreden, ook wel Wet incassokosten (WIK) genoemd. De wetswijziging komt in hoofdlijnen op het volgende neer:
Lees verder >