Kan een modelovereenkomst van de Belastingdienst nog gebruikt worden?
De Belastingdienst heeft aangekondigd dat zij vanaf 9 september 2024 geen nieuwe opdrachtovereenkomsten dan wel zzp overeenkomsten beoordeelt. In dat kader krijgen wij geregeld de vraag:
“Is het vanaf 9 september 2024 nog mogelijk gebruik te maken van de modelovereenkomsten van de Belastingdienst?“
Het antwoord daarop is: Ja, het gebruik van een modelovereenkomst van de Belastingdienst is nog mogelijk.
Onder “gebruiken” wordt in dit artikel ook verstaan het verwijzen naar een modelovereenkomst van de Belastingdienst. Men kan namelijk besluiten niet de gehele modelovereenkomst te gebruiken, maar delen daarvan. Indien niet de gehele modelovereenkomst wordt gebruikt, dan wordt verwezen naar de modelovereenkomst en worden de verplichte bepalingen overgenomen. De overige inhoud van de opdrachtovereenkomst kan anders zijn dan de standaard inhoud van de modelovereenkomst, mits in de opdrachtovereenkomst geen bepalingen worden opgenomen die in strijd zijn met de verplichte inhoud uit de betreffende modelovereenkomst waarnaar verwezen wordt.
Wat verandert er vanaf 9 september 2024?
Geen beoordeling van opdrachtovereenkomsten
Vanaf 9 september 2024 kan een bedrijf die een opdrachtovereenkomst of zzp overeenkomst wil gaan gebruiken, deze opdrachtovereenkomst of zzp overeenkomst niet meer ter beoordeling voorleggen aan de Belastingdienst. In het verleden kon een opdrachtovereenkomst of zzp overeenkomst worden ingestuurd naar de Belastingdienst en beoordeelde de Belastingdienst of de afspraken in de overeenkomst zouden kunnen leiden tot een fictief dienstverband. Deze dienst verleent de Belastingdienst vanaf 9 september 2024 niet meer.
Geen verlenging van de modelovereenkomsten
Door het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) komen er nieuwe regels omtrent het beoordelen of iemand een ondernemer of een werknemer is. Op het moment van het schrijven van dit artikel is de VBAR nog niet in werking getreden. Vanwege de aankomende VBAR heeft de Belastingdienst aangekondigd de huidige modelovereenkomsten na het verstrijken van de geldigheidsdatum niet meer te verlengen. In het verleden werden modelovereenkomsten na het verstrijken van de geldigheidsduur vaak verlengd met 5 jaar. Deze verlenging is door de VBAR niet meer aan de orde. De Belastingdienst gaat uiteindelijk stoppen met de modelovereenkomsten.
Gebruiken van een modelovereenkomst na 9 september 2024
Op de website van de Belastingdienst staan verschillende modelovereenkomsten. Deze modelovereenkomsten hebben allemaal een bepaalde geldigheidsduur. Een modelovereenkomst kan gebruikt worden tot de datum dat de modelovereenkomst niet meer geldig is. Dus ook na 9 september 2024 kunnen deze modelovereenkomsten nog gebruikt worden.
Eén van de meest algemene modelovereenkomsten, de modelovereenkomst geen werkgeversgezag, is bijvoorbeeld geldig tot 1 juni 2026. De modelovereenkomst tussenkomst is geldig tot 30 april 2026. De modelovereenkomst tussenkomst is een modelovereenkomst die gebruikt kan worden indien een zzp’er wordt ingehuurd om vervolgens voor een klant van de opdrachtgever te gaan werken. De zzp’er wordt als het ware doorverhuurd aan de klant. Deze modelovereenkomst tussenkomst wordt vaak gebruikt door detacheringsbureaus die zzp’ers inhuren. Onder andere deze modelovereenkomsten kunnen na 9 september 2024 nog een tijdje gebruikt worden.
Kanttekeningen gebruiken van modelovereenkomst
Indien gebruik wordt gemaakt van een modelovereenkomst, dan is het belangrijk op het volgende te letten:
- Maak gebruik van / verwijs naar een modelovereenkomst die nog geldig is.
- Kies een modelovereenkomst uit die aansluit bij uw samenwerking.
- Neem in ieder geval de verplichte bepalingen uit de modelovereenkomst over. In de modelovereenkomsten zijn deze verplichte bepalingen geel gemarkeerd.
- Verwijs in overeenstemming met de instructies van de Belastingdienst naar de modelovereenkomst.
- Handel in de praktijk conform de afspraken die op papier staan.
Heeft u hulp nodig bij het opstellen van een opdrachtovereenkomst, zzp overeenkomst of een raamovereenkomst voor zzp’ers, dan zijn wij u graag van dienst en kunt u hiervoor contact met ons opnemen.
Naast het duidelijk op papier zetten van de afspraken met een zzp’er is het belangrijk dat de zzp’er werkelijk een ondernemer is. Dit betekent o.a. dat de opdrachtgever de zzp’er niet dient te behandelen als een werknemer en dat de zzp’er een ondernemingsrisico draag en investeert in zijn eigen onderneming.
Risico op fictief dienstverband blijft bestaan bij gebruik modelovereenkomst
Indien gebruik wordt gemaakt van een modelovereenkomst van de Belastingdienst, dan bestaat nog steeds het risico dat de Belastingdienst oordeelt dat er sprake is van een fictief dienstverband. Het werken op basis van een modelovereenkomst betekent niet dat er per definitie geen sprake is van een arbeidsovereenkomst. De Belastingdienst kijkt bij de beoordeling of er sprake is van een arbeidsovereenkomst namelijk niet alleen naar de afspraken die in de opdrachtovereenkomst staan, maar naar de wijze waarop de opdrachtgever en de zzp’er feitelijk samenwerken. Wijkt de feitelijke samenwerking af van de afspraken in de opdrachtovereenkomst, dan is het mogelijk dat de Belastingdienst de werkrelatie aanmerkt als een arbeidsovereenkomst, ondanks dat gebruik is gemaakt van een modelovereenkomst.
Wij kunnen u adviseren over de wijze waarop u de samenwerking met een zzp’er dient vorm te geven om het risico op fictief dienstverband zo klein mogelijk te maken.
- Kwaliteit
- Maatwerk
- Snelle levering
- Garantie