Auteursrechten en webdesign

Op het ontwerp van een website rusten auteursrechten. Dit betekent dat het enkel de maker is toegestaan de website te publiceren of openbaar te maken. De maker van een website zal meestal een webdesigner zijn of het bureau waar de webdesigner werkzaam is, zie ook Wie is de maker van een werk in de zin van de Auteurswet?

Licentie of overdracht

Indien een websiteontwerp is vervaardigd, dan wordt vaak door de maker aan de opdrachtgever het recht verleend om de website te gebruiken, de zogenaamde licentie. In plaats van het verlenen van een licentie kunnen auteursrechten op het ontwerp van de website aan de opdrachtgever worden overgedragen middels een schriftelijke overeenkomst. Heeft u aan een webdesigner de opdracht gegeven om uw website te bouwen, dan kunt u met de webdesigner overeenkomen dat alle auteursrechten op de door hem ontwikkelde en in de toekomst te ontwikkelen software/logo’s/huisstijl/ontwerpen aan u worden overgedragen. Wilt u dat auteursrechten worden overgedragen, dan stellen wij daarvoor de overeenkomst voor de overdracht van auteursrechten op.

Gebruik van een websiteontwerp

Het is niet toegestaan zonder de toestemming van de maker gebruik te maken van een ontwerp voor een website of om dit ontwerp te kopiƫren. Dit betekent dat indien een offerte is uitgebracht voor het ontwerpen van een website en daarbij een of meerdere ontwerpen zijn gevoegd, het de offerteaanvrager niet is toegestaan deze ontwerpen of ontwerpen die daarop lijken, zonder daarvoor een vergoeding te betalen, te gebruiken. De ontwerpen zijn auteursrechtelijk beschermd. Ditzelfde geldt ook voor het ontwerp van een logo of huisstijl.

 

author_photo

Over de auteur

mr. Mirjam Geuze info@juridische-supermarkt.nl 070 – 392 39 95

Specialist in

  • Contractenrecht
  • Overeenkomsten opstellen
  • Algemene voorwaarden opstellen
  • Kwaliteit
  • Maatwerk
  • Garantie
  • Ervaring